Меѓународната агенција за оценка на кредитниот рејтинг, „Фич“ го потврди постојниот кредитен рејтинг на Македонија ББ со негативен изглед, соопшти Министерството за финансии.

На потврдата на рејтингот влијаеле кредибилната монетарна и макропрудентна политика, кои овозможиле долготрајна стабилност на девизниот курс, ниска инфлација и стабилен економски пораст.

„Економскиот пораст за 2017 година е ревидиран на 2,3 проценти, но се оценува дека формирањето на владата ќе резултира со подобрување на економските очекувања и активност и следствено ќе овозможи просечен пораст од 3,2 проценти во 2018-2019 година“, се вели во соопштението.

Притоа, се оценува дека планот „3-6-9“ на Владата за политики ориентирани кон членство во НАТО и ЕУ и враќање на довербата во независноста и транспарентноста на јавните институции, се соочува со значајни предизвици во имплементацијата.

„Тие се првенствено поврзани со ризици од можни несогласувања во владиното мнозинство, како и со ризици од опструкции од опозицијата, додека локалните избори ќе бидат првичен тест за напредокот на владата“, се вели во анализата на „Фич“.

Потврдата на негативниот изглед, ги одразува оценките на „Фич“ дека, и покрај формирањето на новата влада, се уште постојат политички ризици за ефективно водење и имплементирање на економските политики, повисок раст и напредок кон ЕУ.Автор: Администратор
Објавено на: 05/08/2017 15:58