Руското Министерство за внатрешни работи има намера да им наметне обврска на сите странски државјани кои влегуваат во Русија да остават отпечатоци од прсти и да обезбедат медицински уверенија, изјави денеска Валентина Козакова, шеф на Дирекцијата на Министерството за миграција.

Таа додаде дека Дирекцијата за миграција подготвува соодветни измени на законот.

Козакова објасни дека тоа е неопходно за безбедноста на Русија заради обемот на ширење на болеста.

Во Русија, медицинските прегледи и добивањето медицински сертификати во моментот се задолжителни само за странски работници и за добивање дозвола за престој или државјанство.

Козакова вели дека една од задачите на мигрантските услуги е да се осигура дека секој странец што доаѓа на работа во Русија оди пред лекарска комисија и се здобива со лекарско уверение дека нема опасно заразно заболување.Автор: Администратор
Објавено на: 29/01/2020 20:38