Од кризниот штаб за коронавирусот во Белгија даваат неколку детали околу првиот случај на заразено домашно милениче со коронавирусот.

Мачката, инфицирана од својот сопственик, имала дијареја и респираторни проблеми, познато било дека нејзиниот газда е заразен со вирусот, по што е одлучено да се тестира и миленичето.

Резултатите од тестот на мачката анализирани на факултетот за ветеринарство биле позитивни.

Ова е прв случај на заразено домашно милениче со коронавирусот.

Симптомите кај мачката се појавиле една недела по симптомите на сопственикот.

Иако станува збор за изолиран случај и не е утврдена зараза од домашно милениче кон човек, здравствените власти во Белгија ќе дадат нови препораки за однесување со домашните животни.

Мобилизирани се и властите надлежни за безбедност на храната.Автор: Администратор
Објавено на: 27/03/2020 21:31