Фејсбук ќе прави проверка дали алгоритмите на социјалните мрежи можат да доведат до расна дискриминација и да ги отстрани недостатоците.

Тимови од експерти кои се занимаваат со „еднаквост“ се формирани во самата компанија и во компанијата на Инстаграм, што е во сопственост на Фејсбук.

Експертите ќе истражуваат како алгоритмите влијаат врз припадниците на националните малцинства.

– Движењето за расни права е важно за нашата компанија, изјави Вишал Шах портпарол на Инстаграм.

Компанијата се заснова на ставот дека секоја пристрасност во системите и правилата на употреба спречува да се обезбеди платформа за изразување на сите луѓе.Автор: Администратор
Објавено на: 22/07/2020 13:28