Двете страни во војната во Јемен се согласија да разменат повеќе од 1.080 затвореници за време на разговорите со посредство на ОН во Швајцарија, потврдија извори.

Јеменската Влада соопшти дека тим ќе отпатува за Женева за да се состане со хутите под надзор на ОН за да разговара за спроведувањето на размената на затвореници според Стокхолмскиот договор.

Преговорите почнаа на непозната локација во Швајцарија на 18 септември со цел да се постигне договор за ослободување на 1.420 затвореници. Меѓу нив е и братот на јеменскиот претседател Абедрабо Мансур Хади.

Меѓународниот комитет на Црвениот крст ќе го следи враќањето на притворените во нивните семејства.

Јемен е зафатен од насилство и хаос од 2014 година, кога ирански размислувани хутите зазедоа голем дел од земјата, вклучително и главниот град Сана. Кризата ескалираше во 2015 година, кога воената коалиција предводена од Саудиска Арабија против бунтовниците почна разорна воздушна кампања насочена кон поништување на територијалните придобивки на хутите.

Десетици илјади Јеменци, вклучително и цивили, се проценува дека загинале во конфликтот, во борби, глад и болести, што доведе до една од најтешките хуманитарни кризи во светот.Автор: Администратор
Објавено на: 27/09/2020 11:05