Белгиските медиуми јавуваат дека белгиските власти се подготвуваат да дадат зелено светло за вакцината „АстраЗенека“ за лица над 55-годишна возраст.

Новинарите од приватна телевизија ВТМ имале увид во документот на Високиот здравствен совет на Белгија и обелоденуваат дека тој се подготвува да даде зелено светло и покрај начелната забрана.

Вакцината на „АстраЗенека“ до неодамна се сметаше за опасна за лицата над 55-годишна возраст, но според последните резултати од вакцинацијата во Обединетото Кралство и Израел, таа сепак се покажала безбедна за сите возрасни групи.

Медиумот обелоденува и дека Советот ќе им препорача на властите во Белгија да дадат поголем рок помеѓу првата и втората доза на вакцината на „Фајзер“ и „Модерна“, но препорачуваат дека втората доза ја зголемува безбедноста на вакцинираните лица. За сега граѓаните чекаат помеѓу три и четири недели помеѓу двете дози, но експертите оцениле дека може да се чека и до шест недели.Автор: Администратор
Објавено на: 02/03/2021 15:54