Причината за одбивањето на пристапот е сомневање дека Сертов бил лојален на руската шпионска мрежа во Бугарија.

Во март, кога беше откриена шпионска група што работела за Москва во Бугарија, на воената полиција им побегна организаторот на групата Иван Иванов. Неколку часа подоцна, бил фатен во близина на руската амбасада. Потоа Сертов застана во одбрана на воената полиција, која беше под истрага зарадси Иванов.

Неговото име се поврзува и со друг случај со руска врска – посета на руски војници на бугарски полигон во 2019 година, кога таму беа стационирани воздухопловните сили на НАТО. Бугарската Агенција за финансиска инспекција вчера почна со проверки во Воената полицијаАвтор: Администратор
Објавено на: 27/05/2021 10:22