Две езера во крајбрежниот регион Патагонија во Аргентина станаа флуросцентно -розови поради се уште необјасниви причини, за кои локалните екологисти стравуваат дека можат да бидат предизвикани од индустриска контаминација.

Езерата, лоцирани во близина на индустриски парк во предградието на аргентинскиот град Трелев, се наоѓаат на рамнина Патагонија. На официјалната страница на Општината Трелеу се наведува дека службениците неодамна наишле на камион кој фрлал отпад во езерата.

Аргеннтинските власти имаат спротивставени мислења дали промената на бојата на езерата е штетна, но еколозите се многу загрижени, бидејќи претпоставуваат дека обоеноста на езерата потекнува од бојата што компанијата во близина ја користи за одгледување на ракчиња.

Еколозите пртедупредуваат дека обоеноста на езерата покажува дека лошо се раководело со отпадот.

Локалните и регионалните службеници за заштита на животната средина ги истражуваат причините и потенцијалните оштетувања на езерата, но се уште немаат донесено заклучоци.Автор: Администратор
Објавено на: 31/07/2021 12:51