Многу нации имаат широко распространето верување дека тропањето во дрво се лишуваат од магии и ја повикуваат среќата.

Вообичаена практика е тропање три пати. Првото тропање е привлекување внимание, второто значи да се побара помош, додека третото тропање е благодарност.

Иако не е утврдено точно од каде е ова суеверие, според некои теории се верува дека е поврзано со паганските предци. Поточно тие веруваат дека духовите живеат во дрво, а тропањето на дрво е добар начин да се привлече внимание и да се побара помош.

Исто така постои верба дека тропањето на дрво е исто така поврзано со страдањето на Евреите во Шпанија во 1490 година. Поточно кога Инквизицијата предводена од озлогласениот Томас Торкемада ги исплаши Евреите, тие се криеја во синагоги направени од дрво.

Тогаш исплашениот бегалец имал само еден начин да се скрие од непријателот - а тоа е да влезе во синагогата. Така во јудаизмот овој обичај ги чувал луѓето од Инквизицијата. Тропањето на дрво трипати значело да се отвори вратата на синагогата.

Со текот на времето сите религии го прифатија овој обичај.

За христијаните тропањето на дрво е начин да го привлечете вниманието на Бога.Автор: Администратор
Објавено на: 12/10/2021 05:56