Министерот за финансии Синиша Мали изјави денес дека во четврток на седницата на Владата на Србија на дневен ред ќе се најдат измените на Законот за експропријација, а предлогот за тие измени ќе биде готов денеска, јави дописниот на МИА од Белград.

Тој се согласи со претседателот Александар Вучиќ, кој вчера во разговор со жителите на Јадар во околина на Лозница, каде треба да се гради рудник за литиум на Рио Тинто, истакна дека најспорните точки во овој закон се кратки рокови и порача дека тоа мора да се смени.

– Законот е во согласност со Уставот, а станува збор за одредени рокови, кои според претседателот (Александар) Вучиќ, а и нашите, даваат пократок временски рок за одлучување за продажба на имот од пет дена. Денеска ќе дадеме предлог за измена на новиот закон, за до четврток да го имаме на владина седница. Рокот за потпишување е 10-ти во месецот, а во парламентот ќе влезе на усвојување до крајот на годинава, изјави Мали на ТВ Прва.

Тој нагласи дека законот нема никаква врска со Рио Тинто.

– ТОЈ ЗАКОН НЕМА НИКАКВА ВРСКА СО РИО ТИНТО. СЕКОЈ ДОКУМЕНТ ДОНЕСЕН ЗА РИО ТИНТО Е ЕДНА ГОДИНА ОД НАС. ТОА БЕШЕ ИЗГОВОР ЗА НЕКОИ ДА КАЖАТ: ДА, ОВА Е ГРАБЕЖ И ЗАТОА ПРОТЕСТИРАМЕ ПРОТИВ РИО ТИНТО, КАЖА ТОЈ.

Мали рече дека „нема да се донесе ниедна одлука без граѓаните кои живеат таму“ и без завршена студија за влијанието врз животната средина и порача дека е изненаден од протестите што се случуваат во Србија.

– Кому му одговара толку силна Србија, да има стапка на невработеност од 10,5 отсто, колку што имавме минатиот квартал? Во околината, никому. Затоа имаме поголем притисок, да се врати Србија во минатото, кажа Мали.

Втора сабота граѓаните во Србија ги блокираа патиштата во повеќе градови, откако неколку еколошки организации ги повикаа да протестираат против рудникот за литиум на Рио Тинто и Законот за експропријација, кој сè уште не е потпишан од претседателот на Србија, и Законот за референдум и Народна иницијатива.Автор: Администратор
Објавено на: 05/12/2021 15:08