Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и деканот на Факултетот за безбедност – Скопје, проф. д-р Никола Дујовски денеска беа во посета на кампот за обука на Министерството за внатрешни работи во Лазарополе, каде студентите од Факултетот за безбедност се на практична настава – логорување.

Министерот Спасовски имал можност одблиску да ги проследи практичните сценарија реализирани од страна на студентите кои се однесуваат на: начини, формации и тактики на движење при совладување на отворен и пошумен простор, тактики на движење во затворени објекти, заседа и блокада, гаѓање со вежбовен школски пиштол и вежбовна автоматска пушка – AIRSOFT опрема.

Како што соопштија од МВР, Спасовски и Дујовски се дружеле со студентите, а министерот за внатрешни работи ги охрабрил уште попосветено да ги совладуваат теоретските и практичните цели на обуката, затоа што безбедносниот систем има потреба од врвно едуцирани и подготвени млади луѓе кои ќе се вклучат во реализацијата на безбедносните практики во државата.Автор: Администратор
Објавено на: 28/06/2022 14:21