Температурите над 100 степени е тешко да се издржат насекаде, но тоа е особено опасно во Британија, каде што малку домови се опремени со клима-уред.

Има малку податоци за тоа колку домови во Англија имаат инсталирани единици за климатизација, но според најдобрите проценки тоа е под пет отсто од домовите, според извештајот од 2021 година на британското Министерство за деловна енергија и индустриска стратегија. Поголемиот дел од климатизацијата што се користи доаѓа од преносливи единици, при што централниот воздух ретко излегува надвор од некои станови со висока класа во Лондон.

Иако неколку денови секое лето обично се непријатни, многу Британци ќе речат дека едноставно нема доволно тешки денови и ноќи во обично благата клима за клима уредот да биде исплатлива инвестиција. Многумина исто така го сметаат за непотребен и штетен за животната средина, а вентилаторот вперен кон креветот се смета за добар неколку ноќи годишно.

Британските домови не се ни дизајнирани за прежешки лета.

„Ние сме земја во која доминира греењето, а не земја во која доминира ладење“, рече Таџ Орешчин, професор по енергија и животна средина на Институтот за енергија при УЦЛ (University of College London Energy Institute).

Тој додаде: „Ние не ги дизајниравме нашите домови историски за да се справиме со прегревање. Ги дизајниравме за да се загрееме“.

Во некои постари згради, цевките што минуваат низ ходниците што доставуваат топла вода можеби не се правилно изолирани, рече тој, така што течењето топла вода за туширање може да предизвика ширење на топлина низ станот. Тоа е добро кога се обидувате да ја надминете студената зима, но ги влошува проблемите за време на топлотниот бран.

Клима уредите се почести надвор од домот. Околу половина од побарувачката за ладење во Англија доаѓа од канцелариите, следуваат малопродажните објекти и болници, стои во владиниот извештај.

Но, во последниве години има мало зголемување на побарувачката за системи за ладење во домовите, делумно поттикнато и од зголемената работа од дома за време на пандемијата на коронавирус, се вели во извештајот. Надлежните се подготвуваат за иднина во која зголемените температури, поттикнати од климатските промени, би можеле да создадат поголема побарувачка за системи за ладење, кои користат многу енергија и би можеле да работат против целта на Британија да го намали своето нето производство на стакленички гасови на нула до 2050 година.

„По промената на работните практики што произлегоа од Ковид-19, се очекува да има долгорочен тренд на луѓе кои работат од дома одредено или цело време, а тоа веројатно ќе одржува зголемен пазар за системи за ладење“, се вели во извештајот.Автор: Администратор
Објавено на: 20/07/2022 06:40