Поранешниот премиер на Бугарија и копретседател на „Продолжуваме со промената“ Кирил Петков одговори на критиките за енергетската политика на владата предводена од него. Интерконекторот меѓу Бугарија и Грција е факт и цената на течниот гас по него ќе биде четири пати пониска.

Интерконекторот е полн со гас со 40 бари, а не како што вели официјалната влада немало гас во него. Цената на количината на течен гас во интерконекторот меѓу Грција и Бугарија се намалува од 140 евра на околу 30 евра, изјавиКирил Петков. Маржата меѓу пазарните цени на гасот во моментов и цената на гасот што е во интерконектор е толку голема и затоа никој нема право да ја одложи неговата реализација ниту еден ден.

Петков го коментираше и обвинувањето на потпретседателката Илијана Јотова дека договорените седум бродови со течен гас се уште се бараат на морињата, велејќи дека условот да бидат примени е до 19 август преодната влада на Бугарија да одлучи дали ќе ги купи. или не. Петков потсети дека се договориле нивната цена да биде за 30 долари пониска од онаа на европскиот пазар.

Единствената задача на бугарската преодна влада е да подготви одржување на фер и праведни предвремени избори на 2 октомври. Откако на критиките се приклучија и потпретседателката Илијана Јотова и лидерот на ГЕРБ, Бојко Борисов, кои обвинија дека „Продолжуваме со промената“ дека ја уништивме Бугарија и ја создадовме енергетската криза. Тој рече дека колку и да не им се допаѓаат бугарскиот претседател Румен Радев и неговата преодна влада, тие не ги заслужиле протестите кои сега се случуваат поради енергетската криза.Автор: Администратор
Објавено на: 14/08/2022 05:37