Бугарија ќе и обезбеди на Украина лесно оружје и муниција. Тоа денска го изјави бугарскиот технички министер за економија и индустрија Никола Стојанов.

Според него, обезбедувањето воена помош ќе се заснова на одлука донесена од Парламентот.

– Министерот за одбрана достави список со можностите на бугарската армија. Оваа листа ќе биде објавена многу брзо. Согласно можностите на бугарската армија, ќе и пружиме помош на Украина, како што одлучија пратениците, изјави Стојанов.

Тој посочи дека помошта што Бугарија ќе и ја даде на Украина на никаков начин нема да влијае на борбената способност на бугарската армија.Автор: Администратор
Објавено на: 02/12/2022 17:00