Иранската Агенција за атомска енергија соопшти дека во југозападниот дел на Иран почна со изградба на нова нуклеарна електрана.

Директорот на иранската Агенција, Мохамед Еслами истакна дека изградбата ќе трае седум години.

– Нуклеарната централа од 300 мегавати ќе чини меѓу 1,5 и 2 милијарди долари, наведе Еслами.

Иран има нуклеарна централа во Бушер, на југот на земјата, со капацитет од 1.000 мегавати.

– Новата централа првично требаше да ја изгради француска компанија, која подоцна се откажа, посочи Еслами, додавајќи дека поради санкциите и другите земји избегнуваат соработка со Иран.Автор: Администратор
Објавено на: 04/12/2022 11:21