Основачот на руската паравоена формација Вагнер објави информација дека на повеќе од 5.000 затвореници кои биле членови на оваа организација им истекол договорот и дека веќе добиле помилување од државата.

Меѓу другото, Пригожин рече дека регрутирањето затвореници од руските затвори во Вагнер го намалува криминалот за 10 до 20 пати.

„Во овој момент, договорот со Вагнер е истечен за повеќе од 5.000 затвореници и тие се помилувани. Процентот на луѓе кои извршиле второ кривично дело во рок од еден месец по завршувањето на службата е 0,31 отсто. Затоа, морам да кажам, го намаливме криминалот во Русија за десет пати“, рече Пригожин.

Претходно, Пригожин објасни дека договорот со затворениците бил склучен на шест месеци.

„Нема точни проценки за бројот на затвореници регрутирани од Вагнер. Сепак, од почетокот на 2022 година, бројот на затвореници е намален за 32 илјади луѓе. Во есента 2022 година, беше забележан остар пад на бројот на затвореници“, пишува Комерсант.Автор: Администратор
Објавено на: 26/03/2023 04:28