Вештачката интелегенција целосно го менувам начинот на кој ги користиме компјутерите“, вели 68-годишниот основач на Мајкрософт, кој останува активен на полето на идеи за сегашноста и иднината на технологијата.

Во својот неделен билтен, Бил Гејтс избра да опише како ќе изгледаат нашите животи за неколку години, врз основа на брзиот развој на вештачката интелигенција. „Сè уште го сакам софтверот исто како кога Пол Ален и јас го основавме Мајкрософт“, вели тој, но брзо го нарече… глупав.

„За извршување на која било задача на компјутер, треба да му кажете на вашиот уред која апликација да ја користи. Можете да ги користите Microsoft Word и Google Docs за да напишете деловен предлог, но тие не можат да ви помогнат да испратите е-пошта, да споделите селфи, да анализирате податоци, да планирате забава или да купите билети за кино. Па дури и најдобрите веб-сајтови имаат нецелосно разбирање за вашата работа, личен живот, интереси и врски и ограничена можност да ги користат тие информации за да прават работи за вас“.

Гејтс забележува дека денес овој процес е можен само со друго лице - пријател или помошник. „Во следните пет години, тоа целосно ќе се промени. Нема да треба да користите различни апликации за различни задачи. Едноставно ќе му кажете на вашиот уред, на едноставен јазик, што сакате да правите. И во зависност од тоа колку информации ќе изберете за да споделите со него, софтверот ќе може лично да одговори бидејќи ќе има богато разбирање за вашиот живот“.

Во блиска иднина, секој онлајн ќе може да има личен асистент со вештачка интелигенција која далеку ја надминува денешната технологија. „Овој тип на софтвер - нешто што одговара на природниот јазик и може да постигне многу различни задачи врз основа на неговото знаење за корисникот - се нарекува агент“.

Гејтс забележува дека оваа идеја ја имал на ум речиси 30 години. Тој дури пишуваше за „делегатите“ во својата книга „Патот напред“ во 1995 година. „Делегаторите не само што ќе го променат начинот на кој сите комуницираат со компјутерите. Тие, исто така, ќе ја револуционизираат софтверската индустрија, со што ќе ја донесат најголемата револуција во компјутерите откако преминавме од пишување команди до кликнување на икони.“

Личен асистент за секого

Зошто луѓето користат агенти, прашува Бил Гејтс. „Одговорот е дека тие ќе бидат драматично подобри“ од се што сме виделе досега.

„Ќе можете да разговарате со нив. Тие ќе бидат многу поперсонализирани и нема да бидат ограничени на релативно едноставни задачи како пишување писмо. Clippy има исто толку заедничко со агентите колку што има обичниот телефон со мобилниот уред. Агентот ќе може да ви помогне со сите ваши активности доколку сакате. Со дозвола за следење на вашите онлајн интеракции и локации во реалниот свет, ќе развие силно разбирање за луѓето, местата и активностите со кои се занимавате. Ќе ги земе предвид вашите лични и работни односи, хоби, преференции и распоред. Вие ќе изберете како и кога тој ќе се вклучи за да помогне во нешто или ќе побара од вас да донесете одлука“.

Следно, Бил Гејтс ги споредува агентите со алатките за вештачка интелигенција достапни денес.

„Повеќето од нив се ботови. Тие се ограничени на една апликација и генерално интервенираат само кога пишувате одреден збор или барате помош. Бидејќи тие секој пат не се сеќаваат како ги користите, не се подобруваат или учат ниту една од вашите преференци. Clippy беше бот, а не агент. Агентите се попаметни. Тие се проактивни, способни да даваат предлози пред да ги побарате. Тие извршуваат задачи во сите апликации. Тие се подобруваат со текот на времето бидејќи ги паметат вашите активности и препознаваат намера и модели во вашето однесување. Врз основа на овие информации, тие нудат да го обезбедат она што мислат дека ви треба, иако вие секогаш ќе ги донесувате конечните одлуки“.

И тој дава примери: „Замислете дека сакате да планирате патување. Бот за патување ќе идентификува хотели што одговараат на вашиот буџет. Агентот ќе знае во кое време од годината патувате и, врз основа на нивното знаење дали секогаш пробувате нова дестинација или сакате постојано да се враќа на истото место, ќе може да препорача дестинации. Кога ќе го прашаат, тој ќе предложи работи што треба да ги правите врз основа на вашите интереси и склоност кон авантура и ќе направи резервации во ресторани во кои ќе уживате. Ако сакате вакво длабоко персонализирано планирање денес, треба да платите на туристички агент и да потрошите време кажувајќи му што сакате. Највозбудливото влијание на агентите за вештачка интелигенција е како тие ќе ги демократизираат услугите кои моментално се прескапи за повеќето луѓе.

Тој додава дека агентите ќе имаат особено големо влијание во четири области: здравство, образование, продуктивност и забава-потрошувачка.

Здравје

„Денес, главната улога на вештачката интелигенција во здравството е да помогне во административните задачи. Abridge, Nuance DAX и Nabla Copilot, на пример, можат аудио да снимаат состанок и потоа да пишуваат белешки за лекарот да ги прегледа. Вистинската промена ќе дојде кога агентите ќе можат да им помогнат на пациентите да добијат совети како да се справат со здравствени проблеми и да одлучат дали треба да бараат третман“, забележува 68-годишниот основач на Мајкрософт.

„Овие агенти, исто така, ќе им помогнат на здравствените работници да донесуваат одлуки и да бидат попродуктивни“, истакнува тој, додавајќи: „Помагањето на пациентите и здравствените работници ќе биде особено корисно за луѓето во сиромашните земји, каде што многумина никогаш не можат да одат на лекар. Овие лекари- агенти побавно ќе излегуваат на пазарот, затоа што нивната правилна работа е прашање на живот и смрт“.

Тој забележува дека ќе бидат потребни докази дека здравствените агенти ќе бидат корисни во целина, „иако тие нема да бидат совршени и ќе прават грешки“. Се разбира, луѓето грешат, а немањето пристап до медицинска нега е исто така проблем, вели тој, додавајќи: „Грижата за ментално здравје е уште еден пример на услуга што агентите ќе ја направат достапна за речиси сите. Денес, неделните тераписки сесии изгледаат како луксуз. Но, има многу незадоволени потреби и многу луѓе кои би можеле да имаат корист од третманот до кој немаат пристап“.

Агентите за вештачка интелигенција, добро обучени за ментално здравје, ќе го направат третманот достапен и полесен. „Wysa и Youper се два од првите чет-ботови, но агентите ќе одат многу подлабоко. Ако одлучите да споделите доволно информации со агент за ментално здравје, тие ќе ја разберат вашата животна историја и врски. Ќе биде достапен кога ќе ви треба и никогаш нема да мора да чекате. Може дури, со ваша дозвола, да ги следи вашите физички одговори на терапијата преку вашиот паметен часовник - на пример, ако вашето срце почне да чука брзо кога зборувате за проблем со вашиот шеф - и да предложи кога треба да посетите човечки исцелител.

Образование

„Со децении, бев возбуден за сите начини на кои софтверот ќе им ја олесни работата на наставниците и ќе им помогне на учениците да учат“, вели Гејтс, истакнувајќи дека новата страница на технологијата „нема да ги замени наставниците, туку ќе ја надополни нивната работа - персонализирање на работата за учениците и ослободување на наставниците од документи и други задачи за да можат да поминуваат повеќе време на најважните делови од работата“.

„Овие промени конечно почнуваат да се случуваат на драматичен начин“, посочува тој. „Khanmigo, робот базиран на текст создаден од Академијата Кан, може да предава математика, наука и хуманистички студии. На пример, тој може да ја објасни квадратната формула и да креира математички задачи за вежбање. Исто така, може да им помогне на наставниците да прават работи како што се пишување планови за часови“.

„Агентите ќе отворат многу повеќе можности за учење. На пример, малку семејства можат да си дозволат да платат за наставник кој работи исклучиво со еден ученик. Ако агентите можат да доловат што го прави тренерот ефективен, тие ќе ја отклучат оваа дополнителна инструкција за секој што го сака тоа. Ако наставникот знае дека на детето му се допаѓаат Мајнкрафт и Тејлор Свифт, ќе го користи Мајнкрафт за да го научи како да ги пресмета волуменот и површината на предметите, а текстовите на Тејлор за да ги научи за моделите на раскажување приказни и римување. Искуството ќе биде многу побогато - со графика и звук, на пример - и поперсонализирано.

Продуктивност

Веќе има голема конкуренција во оваа област. „Мајкрософт го прави Copilot дел од Word, Excel, Outlook и други услуги. Google прави слични работи со Assistant with Bard и неговите алатки за продуктивност. Овие алатки можат да сторат многу - да претворат пишан документ во слајд, да одговараат на прашања за табеларни пресметки користејќи природен јазик и да ги сумираат нишките за е-пошта додека го претставуваат гледиштето на секоја личност.

„Агентите ќе направат уште повеќе. Ако имате еден ќе биде како да имате личност посветена да ви помага во различни задачи. Ако имате идеја за бизнис, агентот ќе ви помогне да подготвите бизнис план, да создадете презентација и слики за тоа како вашиот производ може да изгледа. Компаниите ќе можат да им доделат агенти на своите вработени директно да се консултираат и да учествуваат на секој состанок за да можат да одговараат на прашања. Без разлика дали работите во канцеларија или не, тоа ќе може да ви помогне на ист начин како што личните асистенти ги поддржуваат директорите денес. Ако вашиот пријател штотуку бил опериран, агентот ќе ви понуди да испрати цвеќиња и да ви ги нарача. Тој исто така ќе ве потсети дека неговото најстаро дете штотуку започнало да се школува на локалниот универзитет“.

Забава и потрошувачка

„Вештачката интелигенција веќе може да ви помогне да изберете нов телевизор и да препорача филмови, книги, емисии и подкасти. Слично на тоа, компанијата во која сум инвестирал неодамна го лансираше Pix, која ви овозможува да поставувате прашања (кои филмови на Роберт Редфорд би сакал и каде можам да ги гледам?), а потоа дава препораки врз основа на она што ви се допаднало во минатото. Spotify има диџеј со вештачка интелигенција кој не само што пушта песни врз основа на вашите преференции, туку разговара со вас и може дури и да ве повика по име“.

„Агентите нема само да даваат препораки. Тие ќе ви помогнат да дејствувате. Ако сакате да купите камера, ќе може да ги прочита сите рецензии наместо вас, да ги сумира, да даде препорака и да нарача откако ќе донесете одлука. Ако кажете дека сакате да го гледате Војна на ѕвездите, ќе знае дали сте претплатени на вистинската услуга, а ако не сте, ќе ви предложи да се претплатите. А ако не знаете во какво расположение сте, тој ќе даде предлози кои филмови да ги гледате. Исто така, ќе можете да добивате вести и забава прилагодени на вашите интереси. CurioAI, кој создава прилагоден подкаст за која било тема што ќе ја прашате, е предвкус на тоа што следува“.

Шок бран во технолошката индустрија

На крајот, Бил Гејтс го опишува следниот ден, велејќи дека агентите ќе можат да помогнат буквално во секоја активност и во која било област од животот.

„Последиците за софтверските бизниси и за општеството ќе бидат длабоки. Андроид, iOS и Windows се платформи. Агентите ќе бидат следната платформа. За да креирате нова апликација или услуга, нема да треба да знаете како да пишувате код или да правите графички дизајн. Само кажете им на агентите што сакате. Тој ќе може да го напише кодот, да го дизајнира изгледот и чувството на апликацијата, да создаде лого и да ја објави апликацијата на онлајн продавница“.

„Агентите ќе влијаат на тоа како користиме софтвер, како и на тоа како го пишуваме. Тие ќе ги заменат сајтовите за пребарување затоа што ќе бидат подобри во наоѓањето информации и резимирање за вас. Тие ќе заменат многу сајтови за е-трговија бидејќи ќе ја најдат најдобрата цена за вас и нема да бидат ограничени само на неколку добавувачи. Тие ќе ги заменат процесорите на текст, табеларни пресметки и други апликации“.

„Денес, агентите се вградени во други софтвери, како што се програми за обработка на текст и табели, но на крајот тие ќе работат сами. Иако некои ќе бидат бесплатни (и поддржани од реклами), мислам дека ќе се плаќа за повеќето од нив, што значи дека компаниите ќе имаат поттик да ги натераат да работат за вас наместо огласувач. Ако бројот на компании кои почнаа да работат на вештачка интелигенција токму оваа година е некаква индикација, ќе има голема конкуренција, што ќе ги направи агентите многу евтини, вели Бил Гејтс.

Фото: Катимерини/блог на Бил ГејстАвтор: Администратор
Објавено на: 19/11/2023 20:50