Звуци на виолините на млади исклучителни таленти од светот ќе го исполнат воздухот на 10-тото издание на престижниот „Виолин Фест“, кој на 12 јуни ќе одржи во Камерната сала на Македонската филхармонија. Позади овој настан цели десет години стои познатиот македонски виолинист Владимир Костов - концерт мајстор во Филхармонија и редовен професор по виолина на ФМУ.

Костов најавува дека овој настан ветува дека ќе биде прослава на музичката извонредност на новите таленти и уметничката соработка со повеќе земји од светот.

-Да се дојде до 10-тото издание е извонредно достигнување. Овој фестивал започна како сон да создаде платформа за младите виолинисти да ја споделат својата страст и да ја инспирираат публиката. Со текот на годините, растеше над моите очекувања, благодарение на неверојатната поддршка од уметниците, учесниците и љубителите на музиката. Оваа година, имаме за цел да го почитуваме нашето патување и да ја поставиме сцената за следната деценија на музички сјај,најави Костов.

Потенцира дека овогодинешниот фестивал ветува дека ќе биде најдоброто издание досега. Присутните можат да очекуваат извонредна постава на виртуози на виолина, кои ја истакнуваат богатата традиција на партитурите напишани за овој инструмент.

-Фестивалот ќе размислува и за своето патување, прославувајќи ги незаборавните моменти од минатите изданија и оддавајќи им почит на уметниците и поддржувачите кои беа дел од оваа музичка одисеја која фестивалот го става како значаен настан од културниот календар кај нас, но и кај виолинисти од целиот светнајавува Костов.

Инаку во изминатата деценија, овој фестивал привлече сјајни виолинисти кои градат одлична кариера и е значаен културен настан кој ја афирмира земјата, прикажувајќи новите талентиАвтор: Администратор
Објавено на: 11/06/2024 13:57