СAД и забранија на руската компанија за кибер-безбедност Касперски да ги обезбедува своите популарни антивирусни производи во земјата поради загриженост за националната безбедност, објави американското Министерство за трговија.“Касперски генерално повеќе нема да може, меѓу другите активности, да го продава својот софтвер во САД или да обезбедуваат ажурирања на софтверот што веќе се користи“, се вели во соопштението.

Соопштението дојде по долгата истрага која покажа дека „продолжените операции на Касперски во САД претставуваат ризик за националната безбедност поради навредливите кибер способности и капацитетот на руската влада да влијае или да ги насочува операциите на Касперски“.

„Русија постојано покажува дека има способност и намера да ги искористува руските компании, како Лабораторијата Касперски, за собирање чувствителни информации од САД“, се вели во соопштението на американската министерка за трговија Џина Раимондо.Автор: Администратор
Објавено на: 21/06/2024 18:10