Дигиталниот аудио формат MП3 оди во историјата, потврди институтот Фраунхофер, од каде што соопштија дека ќе запрат со лиценцирањето на програмата.

Се разбира, MП3 форматот и натаму ќе може да се употребува, но форматите со повисок квалитет и функционалност, полека но сигурно го поттиснуваат со своите стандарди.

„И покрај тоа што има поефективни аудио кодеци со повеќе функции, MП3 се уште е популарен кај корисниците. Напоредно со тоа, новите медиумски услуги се повеќе ги користат современите ИСО-МПЕГ кодеци како што се ААЦ или МПЕГ-Х. Тие овозможуваат повеќе функции и повисок квалитет на звук на много помала брзина во споредба со МП3“, се вели во соопштението на компанијата.

Институтот, кој е дел од Германскиот институт за истражувања, е главен виновник за појавата, развојот и популаризацијата на музичкиот формат MП3 кон крајот на 1980-те.Автор: Администратор
Објавено на: 31/05/2017 11:25