Советот на Обединети нации за човекови права денеска одлучи да именува независен експерт поради детално испитување на состојбата со човековите права во Русија

Нобеловата награда за мир им се доделува на поединци или организации кои „најмногу придонеле или најсилно се заложиле за братството на народите, за распуштање или намалување на постојаните армии и за спроведување и промовирање на мировните конференции“

Норвешкиот Нобелов комитет денеска ја повика Белорусија да го ослободи затворениот активист за човекови права Алеш Бељацки, годинешниот добитник на Нобеловата награда за мир што ја дели со руска и украинска невладина организација со иста ориентација

Изјавата на украинскиот претседател Володимир Зеленски за превентивен напад врз Русија „ја потврдува заканата од Киев и неопходноста на специјалната воена операција“, изјави денеска рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров

Француската влада претстави национален план за заштеда на енергија во текот на зимата за да се спречи недостиг, објавувајќи им на граѓаните дневни прогнози за снабдување со електрична енергија, како и далечинско исклучување на топла вода

Белорускиот активист Алес Бјалиатски, руската група за човекови права Меморијал и украинската организација Центар за граѓански слободи се добитници на Нобеловата награда за мир за 2022 година за нивните напори да документираат кршење на човековите права, објави норвешкиот Нобелов комитет

Поглаварот на Руската православна црква, патријархот Кирил денеска честитајќи му роденден на претседателот Владимир Путин истакна дека неговото владеење со Русија било наложено од Бога