Владата се зазема сериозно за стабилизација на Фондот на пензиско и инвалидско осигурување и веднаш формиравме владин Совет кој го води Министерството за труд и социјална политика и членуваат четиворица министри во него, дискутираме за состојбите во ПИОМ и двајца експерти од Светска банка работат на детални анализи на пензиските друштва, МАПAС и на Фондот на ПИОМ и набрзо очекуваме извештај од кој ќе произлезе Акциски план за законски измени и регулатива, изјави министерката за труд и социјална политика Мила Царовска.

Прашана дали ќе ги прифатат препораките на ММФ за стабилизирање на ПИОМ, Царовска рече дека ги почитуваат препораките, но нивните препораки не се да се укине бенефицираниот стаж и не се да се зголеми старосната граница.

Посочи дека е многу важно дека Владата најодговорно тврди дека ќе се грижи за достоинствена пензија на сегашните пензионери, но и за достоинствена пензија на идните пензионери што е дискусија што заеднички ќе ја отвориме и ќе дискутираме.Автор: Администратор
Објавено на: 23/11/2017 12:39