Европскиот комесар за проширување и соседска политика Јоханес Хан во интервјуто за виенски „Курир“ изјави дека 2025 година, која Европската комисија ја посочи како временската рамка за прием на нови членки во ЕУ, не е „фиксен датум“, туку симболичен, кој треба да ги мотивира земјите од регионот на Западен Балкан.

Според него, во процесот на проширување на ЕУ не постои бланко чек или покус пат, туку се земаат предвид само индивидуалните реформски резултати.

– Квалитетот е пред брзината. Сепак, битен е индивидуалниот напредок. Проширувањето на ЕУ е регата, а не конвој – вели Хан.

Еврокомесарот вели дека Србија може да стане членка на ЕУ до 2025 година само доколку брзо ги спроведе конкретните реформски чекори и доколку обврзувачки и трајно ги нормализира односите со Косово.

– Како и сите други кандидати за влез во ЕУ и Србија треба да се концентрира на три приоритети – зајакнување на демократијата и владеењето на правото, економските и реформите на пазарот на работна сила, како и на регионалното помирување со соседите – додаде Хан.Автор: Администратор
Објавено на: 02/02/2018 20:30