Планот за економски пораст на Владата е доста ветувачки, позитивно е тоа што еднакво ги поддржува домашните и странските компании, одговори денеска на новинарско прашање претседателот на Советот на странски инвеститори, Штефан Петер, при Стопанска комора на Македонија.

Тој додаде дека транспарентноста на владата во субвенционирањето на компаниите не само што е добра, туку е и неопходна мерка бидејќи станува збор за јавни пари.

– Го цениме тоа што субвенционирањето ќе зависи од закон. Според анализата на Стопанска комора од 70.000 компании, условите за субвенционирање им одговараат на 10 до 20 проценти од компаниите. Но, да почекаме да видиме колку компании ќе ги добијат. Како човек кој доаѓа од земја членка на ЕУ, можам да кажам дека има голем број субвенции во рамките на ЕУ, но тешко се земаат поради административните и бирократските процедури. Очекувам, ваквите субвенции компаниите лесно да ги добијат, бидејќи тогаш ќе има економски пораст – додаде Петер.

Тој додаде дека има подигнување на свеста за значењето на соработката помеѓу домашните и странските компании, прашање, кое, како што кажа, го наметнува и Владата.

Петер им порача на домашните компании дека не можат да чекаат во канцеларија и странските инвеститори да дојдат кај нив, туку потребно е самите да сторат нешто за таа соработка да се зголеми.Автор: Администратор
Објавено на: 26/03/2018 20:06