Дојче банка секој мај го објавува извештајот „Мапирање на светските цени“ во кој ги категоризира трошоците на стоки и услуги во најголемите и најмоќните градови во светот.

Банката ги анализира цените речиси на се, од кутија цигари до просечна цена на изнајмување двособен стан, со цел да утврди колку изнесува трошокот на живот насекаде во светот.

Една од ставките кои се анализираат е и просечната нето плата, која е показател за богатството на некој град.

Листа на градови во кои најмногу се заработува:

1. Цирих, Швајцарија - 5.764 долари

2. Сан Франциско, САД - 4.974 долари

3. Њујорк, САД - 4.115 долари

4. Сиднеј, Австралија - 3.914 долари

5. Бостон, САД - 3.740 долари

6. Осло, Норвешка - 3.664 долари

7. Чикаго, САД - 3.650 долари

8. Копенхаген, Данска - 3.462 долари

9. Дубаи, Обединети Арапски Емирати - 3.447 долари

10. Франкфурт, Германија - 3.389 долари.Автор: Администратор
Објавено на: 31/05/2018 00:32