Владата работи на тоа да нема штети од забраната за увоз на македонски праски во Руската федерација и да се врати состојбата во нормала, истакна денеска министерот за земјоделство Љупчо Николовски, одговарајќи на новинарски прашања по порибувањето на акумулацијата Глобочица.

Повтори дека земјава не добила официјално известување за времената мерка и дека се во тек засилените инспекциски контроли на пунктовите.

Според Николовски, претставници на компании од Англија и Косово се веќе во Росоман за да проценат дали може да откупат одредени количини од трите камиони што ги врати Рсуија.

- Посветени сме на извоз до последниот килограм праски или кое било друго овошје, да биде обезбеден пласман на други пазари. Го менаџиравме тоа цела недела и денеска претставници на компании од Англија и Косово се во Росоман. Менаџиравме да може да се извезе она што е веќе подготвено, подвлече министерот.

Соопшти и дека иницирал средба со рускиот амбасадор во Македонија.

- Како копретседател на меѓувладината комисија контактирав со другата страна, но новата Влада во Русија нема назначено копретседавачи. Цела година ги негувавме партнерските односи и во делот на земјоделството, со мојата посета на Русија правевме се да ги нормализираме активностите, бидејќи последните пет години немало никакви владини комуникации, објасни министерот Николовски.Автор: Администратор
Објавено на: 15/08/2018 14:45