Двајца жители и пожарникар биле ранети во завчерашниот напад врз домовите на христијанското население во египетската област Ал Мина.

Нападот врз коптската заедница во селото Демшау Хашем го извршиле нивните муслимански соседи, а како повод го навеле фактот што Коптите се молеле во нивните домови. Епископот Макариос од Ал Мина преку социјалните медиуми информираше дека напаѓачите подметнувале пожари во имотите на христијанските жители. Египетските власти информираа дека 38 напаѓачи биле притворени.

Коптите во Египет честопати се цел на напади на муслимански екстремисти, а се соочуваат и со проблеми при градењето нови цркви, поради што честопати мораат да ги користат своите домови како импровизирани светилишта.Автор: Администратор
Објавено на: 02/09/2018 12:48