Минатата година Кина во Кина се спасени 13,86 милиони луѓе во руралните области од сиромаштијата, соопшти Националното статистичко биро.

Сиромашните жители во руралните области на земјата се намалиле од речиси 100 милиони во крајот на 2012 година до 16,6 милиони до крајот на 2018 година.

Минатата година просечниот годишен приход на жителите на сиромашните села се зголеми до 10.371 јуани (околу 1.530 долари).

Под прагот на сиромаштијата во Кина е секој чиј годишен приход е помал од 2.300 јуани. Кина се обидува целосно да се справи со сиромаштијата до 2020 година.Автор: Администратор
Објавено на: 16/02/2019 11:41