Раја ал-Хасан е новата министерка за внатрешни работи на Либан и воедно прва жена на чело на тој ресор во некоја арапска држава.

Таа ќе биде една од четирите жени во новата владејачка коалиција во Либан, со што се отвораат врати за учество на жени во политичката сцена каде доминираат мажи.

Иако Хасан веќе извршуивала високи функции нејзиното именување на чело на тој ресор се смета за чекор напред за жени во либанската политика.

– Ова е момент за гордост за сите жени и луѓе кои веруваат во нивните способности, изјави Хасан.Останатите три жени во 30-члената валда се на раководни функции во енергетиката, административен развој и економски потенцијали.Автор: Администратор
Објавено на: 17/02/2019 15:20