Американската Национална администрација за аеронаутика и вселена (НАСА) со телескопот Хабл ја сними спиралната галаксија НГЦ 2903, заедно со уште 145 околни други слични формации.

– НГЦ 2903 е во склоп на соѕвездието Лав, коешто е оддалечено околу 30 милиони светлосни години од Земјата. На фотографијата на Хабл може да се видат и ѕвезди, вселенска прашина и гасови околу јадрото на галаксијата, објави НАСА.

Снимката е направена во рамки на истражувањата на спиралните галаксии, како и својствата на црните дупки близу нивните јадра.Автор: Администратор
Објавено на: 07/05/2019 17:06