За добра работа и висока плата не е доволна само факултетска диплома, некогаш таа и не е потребна.

Агенцијата за вработување во САД објави статистика поврзана со просечната годишна заработувачка во државата.

Резултатите, меѓутоа, покажуваат и кои професии можат да се работат со вишо образование, а некогаш се поисплатливи отколку со завршен факултет.

Очекувано највисоки плати имаат докторите на наука, но и оние кои се вработени во здравствениот сектор, анестезиолози, специјалисти и хирурзи.

Овие седум професии спаѓаат во добро платени занимања, кои во САД можат да се работат без факултетска диплома:

1. Контрола на лет – просечна годишна заработувачка од 124.540 долари

2. Радиолози – просечна годишна заработувачка од 80.570 долари

3. Нуклеарни техничари – просечна годишна заработувачка од 80.370 долари

4. Организатори на погреби – просечна годишна заработувачка од 78.040 долари

5. Технолози по нуклеарна медицина – просечна годишна заработувачка од 75.660 долари

6. Дентални хигиеничари – просечна годишна заработувачка од 74.070 долари

7. Медицински оператори во дијагностика – просечна годишна заработувачка од 71.410 долариАвтор: Администратор
Објавено на: 28/08/2019 22:13