Грци, кои сакале да прошетаат покрај езерото Вистонида, на педесетина километри од Кавала, биле пречекани како од сцена од хорор филм. Се било прекриено со пајажина, стеблата, грмушките, ливадите крај езерото потполно побелеле.

Научниците тврдат дека за овој редок феномен заслужни се пајаците од видот Тетрагнат кои дошле до езерото и нагло се размножиле благодарение на топлото време за овој период од годината.

Во прилог им оди и големиот број комарци со кои пајаците се хранат што дополнително се убрзал процесот на размножување.Автор: Администратор
Објавено на: 05/11/2019 03:29