Повеќе од 52 милиони луѓе во 18 африкански земји се соочуваат со глад како резултат на климатските промени, сиромаштијата и вооружени конфликти, се вели во извештај на Оксфам.

Земјите како Зимбабве, Замбија, Ангола, Малави, Мозамбик, Мадагаскар и Намибија заедно претрпеа просечни годишни загуби од 700 милиони американски долари како резултат на катастрофи поврзани со климата, се нагласува во извештајот.

„Заедниците погодени од климатската криза се преоптоварени и може да се соочат со потенцијално уништување. Сепак, локалното население прави се што е можно за да ја надмине кризата“, рече Митика Мвенда, извршна директорка на ПАЦЈА,партнер на Оксфам.

Во извештајот се вели дека делови од јужно Зимбабве имаат најмали врнежи од 1981 година, предизвикувајќи повеќе од 5,5 милиони луѓе да се соочат со несигурност во храна.

Во Замбија, 2,3 милиони луѓе се осудени на несигурност во храна, бидејќи нејзините области за земјоделство со пченка се намалени, а извозот е забранет, се додава во извештајот.

Сушата особено ги погодила Етиопија, Кенија и Сомалија.

За да разговараат за одржливоста на животната средина и просперитетот, експерти ќе се соберат на африканска министерска конференција во Дурбан, од 11 до 15 ноември.Автор: Администратор
Објавено на: 08/11/2019 10:06