Корејскиот автомобилски концерн „Хјундаи“ во следните пет години планира да инвестира околу 52 милијарди долари за развој на електричните автомобили, се вели во денешното соопштение за јавноста на компанијата.

Планот е поместен во објавената „Стратегија 2025“, план за развој на компанијата до 2025 година.

Преминот на автомобилската индистрија кон технологии со нула издувни гасови со штетни супстанци и автономно возење со паметни решенија има потреба од огромни инвестиции, се вели во документот.

„Хјундаи“, исто така, ја разгледува можноста за развој на летечки автомобили и нивна комерцијализација, изјави извршниот потпретседател на компанијата И-Сан Чонг.

Во плановите на компанијата е да се најде меѓу трите светски лидери по производство на акумулатори за автомобили и моторни елементи до 2025 година, со годишни продажби до 670 илјади електромобили, од кои 560 илјади се коли со погон на батерии.

Покрај тоа, компанијата планира намалување на расходите до 29 милијарди долари. Објавени се планови за откуп на свои акции во сума од 252 милиони долари на почетокот на 2020 година.

Американските медиуми истакнуваат дека водечките произодители на автомобили во Јужна Кореја земаат залет да го надоместат пропуштеното во трката со конкуренцијата и да излезат на пазарот со нови патнички автомобили.

По вестите за новите инвестициски планови на компанијата, акциите на „Хјундаи“ пораснаа за два отсто.Автор: Администратор
Објавено на: 05/12/2019 00:24