Советот за социјална сигурност денеска ги поддржа законските измени со кои од идниот месец ќе се зголемат пензиите за сите пензионери за 700 денари.

На седницата на Советот на којшто присуствуваше министерката за труд и социјална политика Мила Царовска се разговарало и за редовните усогласувања на пензиите до крајот на идната година годината за уште 160 до 200 денари, со кои во 2020 година пензиите ќе пораснат за околу 900 денари.

-Дополнителното трето покачување се прави законски и плански со издржани пресметки и во услови кога имаме стабилизација на пензискиот систем, но и во услови кога имаме раст на економијата и раст на минималната плата за 15 проценти и за пет проценти на просечната плата. Предложените законски измени се направени во консултација со Сојузот на пензионери и истите ги разгледуваме и на Советот за социјална сигурност, рекла Царовска, соопшти Министерството за труд и социјална политика.

На седницата на Советот се разговарало и за развој на социјални услуги на локално ниво од коишто бенефит треба да имаат постарите лица. За тие услуги општините за следните пет години имаат на располагање над 10 милиони евра, а од вкупно 65 општини коишто аплицирале за средствата дури 56 планираат да развиваат нега за стари лица во домашни услови.

Советот, информира МТСП, го поздрави и укинувањето на квотите за лековите од страна на Министерството за здравство, како и ослободувањето од партиципација за болничко лекување во болниците низ цела држава за пензионерите со пониска пензија од просечната.Автор: Администратор
Објавено на: 11/12/2019 13:48