Братислава, Будимпешта, Прага и Варшава формираа „пакт на слободни градови“ против популизмот, според договорот потпишан од градоначалниците на овие четири града во источна Европа.

Алијансата на слободни градови е формирана како енклава на отпор кон националистичките централни влади кои го обновија источното крило на Европската унија, каде три децении по падот на железната завеса беа загрозени демократските норми, посочува Блумберг.

Четирите источноевропски престолнини се залагаат за толеранција, демократија и зелена политика, наспроти нелибералниот тренд во нивните земји, кои честопати заедно се спротивставуваат на Брисел за имиграција или владеење на правото.

Договорот, потпишан од либералните градоначалници на Будимпешта, Братислава, Прага и Варшава во унгарската престолнина, предвидува заштита на заедничките вредности, вклучително и „слобода, човечко достоинство, демократија, еднаквост, владеење на правото, социјална правда, толеранција и културна разновидност“.

Тие исто така наведуваат дека нивниот пакт е отворен за други градови што ги споделуваат нивните вредности.Автор: Администратор
Објавено на: 18/12/2019 21:54