Американскиот претседател Доналд Трамп ја назначи Ејми Кони Барет (48) за судија на Врховниот суд, која ќе ја замени неодамна починатата Рут Бадер Гинзберг.

Номинацијата му дава шанса на Трамп да го зголеми своето конзервативно мнозинство во судот помалку од шест недели пред претседателските избори.

Претставувајќи го својот кандидат на церемонијата во Белата куќа, Трамп рече дека Ејми Кони Барет е една од „најбрилијантните и најталентирани правни умови“ во САД.

Доколку биде потврдена во Сенатот, Берет ќе стане петтата жена во Врховниот суд, а конзервативците тогаш ќе имаат мнозинство од 6:3 во однос на либералите во тоа највисоко судско тело на САД.

Барет беше назначен од Трамп за судија на Федералниот апелационен суд во 2017 година.

Судија на Врховниот суд е доживотна функција во САД.Автор: Администратор
Објавено на: 27/09/2020 10:37