Двајца ловци во Флорида фатија бурмански питон долг 5,71 метри, што е рекорд за американската сојузна држава богата со влекачи од сите видови.

Змијата, чиј вид е меѓу најголемите во светот, тешка е 47 килограми, наведе локалната Агенција за заштита на животната средина.

Питонот е заловен 60 килоемтри источно од Мајами.

Бурманскиот питон на Флорида се смета за инванзивен вид, кој е донесен од Југоисточна Азија кон крајот на 20 век и во мочуриштата на националниот парк Еверглејдс, пронајде идеален екосистем за размножување.Автор: Администратор
Објавено на: 10/10/2020 12:37