Голема експлозија се случи во нашата галаксија, огромен блесок одекна низ Сончевиот систем.

Научниците веруваат дека експлозијата е предизвикана од необична, многу моќна неутронска sвезда позната како магнетар, но исто така е можно денес да има проблеми во мобилната мрежа околу планетата.

Откривањето на оваа експлозија може да помогне во разбирањето на гама зраците, кои се дел од најсилните експлозии во вселената, објави Индипендент, повикувајќи се на научното списание „Nature Astronomy“.

Земјата повремено е погодена од слаби и кратки гама зраци, но ретки се големи експлозии, како што е новооткриенata GRB200415A, којa емитираше повеќе енергија од Сонцето.Автор: Администратор
Објавено на: 13/01/2021 20:51