Иако сѐ уште е зима, со потоплото време минуваме повеќе време на отворено и, исто така, сѐ почесто ги отвораме прозорците навечер заради, колку-толку, посвеж воздух… Па, комарците и сега може да се појават во куќата.

Што да се направи во врска со тоа? Постојат многу начини за „одбрана“. Следуваат пет од, можеби, најефикасните…

1. Светла облека

Комарците најчесто напаѓаат кога Сонцето изгрева или заоѓа. Тие, така, вообичаено, бараат бои што се контрастни со хоризонтот, како што се црната или други потемни бои. Светлата облека е „помалку видлива“ за овие инсекти, а со тоа и помалку привлечна. Така, белата облека е одлична „маска“, ако не сакате да Ве нападнат.

2. Вентилатор

Тие не можат да летаат така добро, кога е ветровито. Дури и послаб ветер е голем проблем за нив. Значи, вентилаторот е нашата предност во оваа наша „вечна борба“ против непријателот.

3. Лаванда

Комарците го мразат мирисот на лаванда, па ако засадите неколку растенија лаванда во градината – тие ќе Ве посетуваат многу поретко. Може, исто така, и да се втрие лаванда на кожата,, во облик на есенцијално масло, на пр., за комарците да бегаат од Вас. Покрај тоа, лаванда е одлично средство за опуштање кај луѓето.

4. Лук

Овој метод ги брка и комарците, но и луѓето. По консумацијата на лук, човекот просто, помалку „мириса на човек“, и на комарците сѐ тоа не им е дотолку привлечно.

5. Каранфил

Покрај лавандата, комарците го мразат и мирисот на каранфил. Поставете едно цвеќе на маса во куќата или, на наткасната во спалната соба и – пријатниот, непрекинат сон е, речиси, загарантиран.Автор: Администратор
Објавено на: 24/02/2021 11:20