Претседателот на Државната дума на Русија, Вјачеслав Володин, смета дека е неопходно да се забрани работата на Меѓународниот кривичен суд (МКС) на територијата на Русија.

„Потребно е да се направат измени во законодавството со кое се забранува каква било активност на МКС на територијата на нашата земја, како и да се предвиди одговорност за промовирање и поддршка на МКС“, напиша Володин на Телеграм.

Минатата недела, претпретресниот совет на МКС издаде налог за апсење на рускиот претседател Владимир Путин и детската правобранителка Марија Лавова-Белова. Судот меѓу другото ги товари и за депортација на деца од Украина.

Москва не ја признава јурисдикцијата на МКС и тврди дека руските власти ги спасиле децата од украинското гранатирање и ги однеле од борбената зона во безбедни подрачја.Автор: Администратор
Објавено на: 26/03/2023 04:28