Бунтовниците Хути во Јемен најавија строги ограничувања на хуманитарните летови кои пристигнуваат во Сана.

Управата за цивилно воздухопловство управувана од Хутите соопшти дека ниту еден хуманитарен авион нема да слета во Сана меѓу 25 и 30 март.

Во соопштението се наведува дека вакви летови до Сана ќе бидат дозволени само во петок.

Хутите поддржани од Иран рекоа дека одлуката е одговор на наводната забрана за комерцијални летови до и од главниот град на Јемен и забраната за букирање летови од Сана.

Меѓународниот аеродром Сана делумно повторно беше отворен за комерцијални летови минатата година, како дел од договорот за прекин на огнот меѓу завојуваните страни во Јемен, постигнат со посредство на ОН.

Прекинот на огнот истече во октомври кога двете страни не успеаја да постигнат компромис за обновување на примирјетоАвтор: Администратор
Објавено на: 26/03/2023 05:03