Вработените во Министерството за култура имаат Колективен договор, кој според она што го имам видено е еден од подобрите за работниците ако ги погледнете нивото на бенефиции во делот на плати кои ги дава. Сепак, вработените може да разговараат со надлежните во Министерството и во однос на остварување на своите права и секогаш секој има право да побара поголема плата, истакна денеска премиерот Димитар Ковачевски.

- На вработени во одредени сектори секогаш правото на протест им било на располагање, ние сме демократска земја. Направивме зголемување на минималната плата, која согласно со новата методологија е зголемена за 2.175 денари и важи за сите вработени во државата, што значи дека нема да има никој плата под ова. Линеарно зголемување за 2.175 денари ќе има и за околу 27.000 работници кои имаат колективни договори што се усогласени со Законот за минимална плата, рече Ковачевски во одговор на новинарско прашање при денешната посета на маркет во Скопје заедно со министерот за економија Крешник Бектеши и директорот на Државниот пазарен инспекторат Горан Трајковски.

Премиерот порача дека помина времето од пред шест години кога дел од работниците кои работеа во кожарската и текстилната индустрија примаа и помала плата од 8.000 денари, што беше минимална плата во тоа време.

- Министерството за труд и социјална политика веќе одржа два состанока на Економско социјалниот совет на кој се разговара на нов општ колективен договор. Се работи и на Закон за плати, со кој ќе се уредат платите од највисоката до најниската во државата, бидејќи во моментов имаме неконзистентност на плати и има регулаторни тела, институции каде плата за работник кој не обавува управувачка функција или функција која во хиерархијата има големи нивоа на раководења, има поголема плата и од претседателот на држава и претседателот на Уставен суд и од многу други кои извршуваат поодговорни функции, посочи Ковачевски.

Тој ги повика синдикатите да учествуваат во креирањето на овој закон со цел, како што кажа, да има системско решение по примерот на држави кои тоа го имаат уредено, но и во земји во регионот.Автор: Администратор
Објавено на: 28/03/2023 13:39