Нов Јужен Велс денеска помилува жена која поминала 20 години во затвор за смртта на нејзините четири деца, откако судската ревизија покажа дека постои разумно сомневање за првите пресуди.

Кетлин Меган Фолбиг беше осудена во 2003 година за убиство на нејзините три деца и убиство на четвртото од небрежност.

Фолбиг изјави дека е невина и рече дека децата починале од природна смрт.

Првата истрага во 2019 година покажа дека доказите ја поддржуваат нејзината вина.

Но, втората истрага предводена од поранешниот главен судија Томас Батурст повторно ја разгледа пресудата во 2022 година, бидејќи новите докази укажувале дека двете деца имале генетска мутација што можела да ја предизвика нивната смрт.

Генералниот обвинител на Нов Јужен Велс, Мајкл Дејли, денеска ја помилува Фолбиг, откако сите наоди од истрагата на Батурст покажале дека постои разумно сомневање за осудата.Автор: Администратор
Објавено на: 05/06/2023 11:07