Повеќе од 1.400 мигранти се спасени од преполните бродови, вклучително и едрилица, во четири одделни операции во Средоземното Море крај јужна Италија, соопшти денеска италијанската крајбрежна стража.

Во соопштението се наведува дека спасувањето започнало доцна во понеделникот навечер и завршило утринава во Јонското Море кај источниот брег на Калабрија, каде брод на крајбрежната стража прибрал околу 590 мигранти од рибарски брод, а подоцна довел околу 650 мигранти од друг рибарски брод.

Моторниот чамец на крајбрежната стража и бродот на италијанската гранична полиција му помогнале на четвртиот пловило, спасувајќи 130 мигранти.

Властите не соопштија веднаш детали за националноста на спасените патници или маршрутите по кои поминуваат бродовите со мигранти. Но, генерално, огромен број чамци со мигранти поаѓаат од турскиот брег на Јонското Море.Автор: Администратор
Објавено на: 08/06/2023 05:30