Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје поднесе обвинение против 46-годишен скопјанец за кривично дело „тешка телесна повреда“, како и против едно 34-годишно лице за кое во текот на претходната постапка беа обезбедени докази дека со умисла му помагало на првообвинетиот да го стори семејното насилство.

На 29 мај, во својот дом на улицата „Партение Зографски“, како што соопштуваат од Јавното обвинителство, обвинетиот тешко телесно ја повредил својата вонбрачна партнерка, така што без особен повод и причина, физички ја нападнал и почнал да ја удира со шлаканици во пределот на лицето и главата и со клоци во пределот на екстремитетите, во пределот на бедрата и кај градниот кош под градите.

- Вториот обвинет во тоа време бил присутен во домот на обвинетиот, но не презел ништо да ја заштити жртвата, туку напротив му давал совети и упатства како да го изврши кривичното дело. Во домот била присутна и мајката на првообвинетиот, која се обидела да ја одбрани жената од физичкиот напад, но вториот обвинет ја запрел, обраќајќи ѝ се со зборовите „остани настрана, сами нека го решат проблемот, тоа е нивнa личнa работа”. Допонително, второобвинетиот во моментите на физичкиот напад го бодрел сторителот со зборовите „ако треба заедно со мене ќе ја издржиме казната”, се наведува во соопштението од ЈО.

Од многубројните удари, оштетената се здобила со тешки телесни повреди - набиеници, подливи и мултифрагментарна скршеница на носните коски.

- За првообвинетиот, за кого претходно беше определена мерка притвор, јавниот обвинител му предложи на Основниот кривичен суд Скопје да ја продолжи притворската мерка. Предлог за определување мерка притвор беше поднесен и за вториот обвинет, но Судот не го прифати предлогот на обвинителот и не определи мерки, па по приемот на решението надлежниот јавен обвинител ќе вложи жалба на ваквата судска одлука, се додава во соопштението.Автор: Администратор
Објавено на: 08/06/2023 06:06