Европскиот парламент и земјите-членки на ЕУ се согласија со нацрт-нови правила кои имаат за цел да ги заштитат новинарите и активистите од тужби што се користат за замолчување на јавната критика.

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, на „X“, поранешен Твитер, рече дека го поздравува договорот за „заштита на оние кои се обидуваат да откријат неповолни вистини“.

Таканаречените стратешки тужби против учеството на јавноста (Strategic Lawsuits Against Public Participation - SLAPPs) имаат за цел да ги заплашат критичарите со оптоварувачки правни дејствија. Дури и ако акциите понекогаш изгледаат дека ќе пропаднат, медиумите и невладините организации честопати се принудени да се повлечат, плашејќи се од долги и скапи правни битки.

Новите правила ќе му овозможат на лицето кое е цел на тужбата SLAPP да побара брзо отфрлање од страна на судовите. Судот, исто така, може да одлучи тужителот да ги сноси трошоците на постапката, особено правните трошоци на лицето кое се соочува со тужбата.

Европската комисија првпат ја предложи нацрт-директивата во април 2022 година за борба против овие навредливи постапки, изразувајќи загриженост за нивната зголемена употребаАвтор: Администратор
Објавено на: 01/12/2023 04:26