На референдумот во Венецуела одржан вчера околу 95 отсто од граѓаните го поддржаа присвојувањето на територијата Есекибо што и припаѓа на Гвајана.

Изборната комисија на Венецуела доцна синоќа соопшти дека, врз основа на прелиминарните резултати, околу 95 отсто од граѓаните кои излегле на референдумот гласале „за“ на сите пет понудени прашања, пренесе Си-Ен-Ен.

Во основа, планот на претседателот на Венецуела, Николас Мадуро, е да ја анектира поранешната територија на Венецуела, која и припаѓа на Гвајана од крајот на 19 век, а станува збор за дури две третини од територијата на Гвајана. кој е исклучително богат со масло.

Армиите на двете земји веќе беа стационирани на границата пред референдумот и острата реторика, а претседателот на Гвајана пред референдумот се искачи на рид веднаш до границата и го закачи знамето на Гвајана.

Исто така, Гвајана претходно се жалеше до Меѓународниот суд на правдата за најавениот потег на Венецуела и тој суд пресуди во корист на Гвајана, но тоа не го спречи Мадуро да го одржи референдумотАвтор: Администратор
Објавено на: 04/12/2023 08:10