Технолошките гиганти Мета и Гугл се обвинети во извештајот на две меѓународни невладини организации за задржување информации за абортусот и грижата за репродуктивното здравје низ Африка, Латинска Америка и Азија.

Во извештајот на меѓународната организација МСИ Репродуктивни избори и Центарот за борба против дигитална омраза се наведува дека платформите го ограничуваат рекламирањето на локалните центри за абортус, ги бришат објавите за контрацепција и не успеваат да ги спречат дезинформациите на социјалните мрежи.

МСИ, која обезбедува услуги за абортус и контрацепција во 37 земји, соопшти дека Мета ги одбила или избришала своите реклами со информации за сексуално здравје, вклучително и совети за рак, пишува Гардијан.

Фразите како што се „опции за бременост“ се означени како прекршување на упатствата за заедницата на Гугл, тврди огранокот на МСИ во Гана.

Тимот на МСИ во Виетнам соопшти дека рекламите што промовираат информации за спиралата и другите контрацептивни методи се отстранети од Фејсбук.

Глобалниот маркетинг менаџер во МСИ Витни Чиногвења рече дека многу жени во Африка добиваат информации за репродуктивното здравје на Фејсбук и дека организацијата има потешкотии да им обезбеди веродостојни информации.

„Покриваме сè, од менопауза до менструација, но откриваме дека целата наша содржина е цензурирана“, рече Чиногвења, додавајќи дека Мета не прави доволно за да се бори против дезинформациите за абортусот.

Таа рече дека Мета ја гледа содржината за репродуктивно здравје преку „американски објектив“, применувајќи ги социјално конзервативните американски вредности на објави во земји со прогресивна политика како Јужна Африка, каде што абортусот на барање е легален во првите 20 недели од бременоста.Автор: Администратор
Објавено на: 28/03/2024 18:16