Кризата во Судан може да се влоши во наредните месеци, бидејќи дистрибуцијата на хуманитарна помош и медицинска опрема се уште е ограничена, соопшти денеска Светската здравствена организација (СЗО).

Војната избувна во Судан во април 2023 година меѓу суданската армија и паравоените сили за брза поддршка (РСФ), уништувајќи ја инфраструктурата на земјата, предизвикувајќи глад и раселување на милиони луѓе внатре и надвор од земјата.

Илјадници цивили беа убиени во конфликтот, но проценките за точниот број на жртви се различни, додека двете страни се обвинувани за воени злосторства.Автор: Администратор
Објавено на: 12/04/2024 23:35